Stress
En ydre fare
Stress er vores krops svar på en pludseligt opstået ydre fare (en farlig bjørn eller en angribende fjende):
Al energi overføres til hjerne og muskler, så vi hurtigt kan overskue situationen og enten kæmpe os ud af den eller finde den bedste udvej og løbe så hurtigt som muligt væk. Imens er fordøjelsen sat på pause, nervesystem og immunforsvar sørger for, at vi glemmer alt om evt. sygdomme og smerter, så vi kan fokusere 100% på faren udefra. Når faren så er drevet over, kan vi slappe af, fordøjelsen starter igen og vi kan pleje og genopbygge kroppen. Desuden har hjernen lært en ny lektie om, hvordan vi kom ud af dén knibe, og vi er blevet klogere.
Denne mekaniske har sørget for menneskehedens overlevelse i årtusinder.
Nutidens stress-situationer
Vi har ikke så mange angribende bjørne i vores hverdag mere – men vi kommer alle ud for stress-situationer: Eksamener, undvige pludselige situationer i trafikken, deadlines på arbejdet, jobsamtaler osv. Altså situationer, hvor vi skal præstere og gøre vores bedste under pres.
Det er i sig selv sundt at blive udfordret – eller udfordre sig selv – og træde lidt udenfor sin comfort-zone.
Hvornår bliver det farligt?
Dér, hvor det kan blive farligt, og hvor ”filmen kan knække” er, når stress-reaktionen ikke når at gøre sig færdig, før der opstår en ny. Eller hvor stress-perioden ikke har en afgrænset afslutning – hvor det bare bliver ved og ved. Forestil dig en evig eksamenslæsning eller en evig trafikulykke, du skal undvige igen og igen. Det kan ingen holde ud i længden – og krop og psyke bliver med tiden nedbrudt. Men hvordan er det kommet så vidt?



Stress
Stress
Homøopati kan være en støtte til at genoprette balance i kroppen og mindske stressrelaterede symptomer, men det er vigtigt at finde den underliggende årsag. Da stress påvirker mennesker forskelligt, anbefaler vi, at du kontakter en erfaren behandler, der kan vejlede dig i en behandling, der passer til din specifikke situation.
Find en behandler her på vores behandlerliste (du bliver sendt videre til allergica.dk)
Hvis du har milde stresssymptomer, kan du kigge i disse afsnit:
- Uro
- Eksamensangst (kortvarig stress)
- Søvnproblemer
- Træthed
- Vinterdepression (periodevis nedtrykthed og tristhed)
Først overskud
Stress starter tit ud af en periode med overskud. Du er stærk og sund og du kan overskue din tilværelse. Arbejdet kører som smurt og derhjemme ånder alt fred og idyl. Fordi du er så dygtig til dit arbejde, beder din chef dig om lige at give den en ekstra skalle de næste to måneder. Du siger selvfølgelig ja, og det kører derudaf. Du får ros og en bonus og har nu råd til at den ombygning, som I har ønsket jer derhjemme. Fedt!
Den travle periode er det nye “normal”
Se, hvis historien endte her, var alt jo godt. Problemet er bare, at det gør den ikke. Næh, for nu har chefen jo opdaget, hvor meget du er i stand til, så i stedet for at gå tilbage til normal arbejdsbyrde – ja, så bliver ”den ekstra skalle” den nye normal! Du klarede det jo godt, og du får nu også ansvaret for et par af de andre og bliver mellemleder og får lønforhøjelse. Og det føles jo lidt godt at blive den betroede medarbejder, så du kører videre og flyver lidt på en lyserød sky af adrenalin og virkelyst. Derhjemme er håndværkerne i gang med ombygningen, og der skal gøres lidt ekstra rent, og du kommer lidt senere i seng.
Når du sidder foran TV’et om aftenen falder du straks i søvn, men når du omsider kommer i seng, kan du ikke sove. Der er så meget, der skal tænkes igennem. Men alt i alt kører det jo – og alt er godt.
Det bliver ferietid, men du siger til chefen, at du ikke behøver ferie lige nu. Det er bedre, hvis du arbejder igennem, mens de andre er væk, for så bliver arbejdet gjort ordentligt – du kan selv holde ferie senere.
Dét bliver dem derhjemme ikke glade for, så du tager med i sommerhus og arbejder ”hjemmefra”. På den måde kan du være to steder på én gang. Men det er rart at være hjemmefra, for ombygningen derhjemme trækker ud, så der er sand og sække med cement allevegne og stikkontakterne dingler ud af væggene. Håndværkerne skal have en opsang, når de kommer tilbage efter sommerferien.
Din krop siger fra
Og så lige pludseligt en dag sidder du i bilen og skal køre på arbejde – og så kan du ikke finde ud af at starte bilen… Din hjerne har slået fra. NU kan den IKKE mere!
Du bliver kørt til lægen, og her får du at vide, at du har brølende stress og skal være sygemeldt i minimum en måned. Du har endda været heldig – det kunne lige så godt være endt med et hjertestop. Hvordan kunne det gå så vidt?
Jo: Du gik over din egen grænse igen og igen. Det er OK at ”give den en skalle” i en periode. Men perioden skal være afgrænset, så du kan komme tilbage til normaltilstanden igen. Du skal passe på dig selv ved at kunne sige stop og sætte grænser. Og det er faktisk sværere, end man skulle tro.
FOMO (Fear Of Missing Out = angsten for at gå glip) er en udbredt ”lidelse” i vore dage. Vi har så mange muligheder, at det kan være svært at administrere, og vi vil så gerne det hele. Så sund grænsesætning er vores tids luksus.
Alarmsignaler,
som det vil være klogt at lægge mærke til og handle på:
- Sover dårligt om natten og er vildt træt om dagen
- Falder i søvn med det samme foran TV – men kan ikke sove, når du kommer i seng
- Føler dig uundværlig på arbejdet
- Kan ikke finde ud af at holde fri og slappe af
- Bliver syg med forkølelse og influenza, straks du har ferie
Så er det på tide at kigge sig i spejlet og finde ud af, hvor problemet ligger, og hvordan du kan løse det.
For når først, stressen viser sit ansigt som:
- Udmarvende træthed, som ikke kan soves væk
- Tristhed
- Kan ikke overskue dagligdagen
- Hjertebanken
- Svimmelhed
- Hjernetåge
- Pludselig gråd
- Angst
Ja, så er det på tide at søge læge og få hjælp!


