Hvad er krydsallergi?
Hvis du lider af pollenallergi – høfeber – kan du komme ud for at blive overfølsom overfor visse fødevarer. Det er dét, der kaldes krydsallergi.
Ca. 70 % af pollenallergigere oplever symptomer, som kløe, svie eller brænden i mund, læber og svælg. De kan endda opleve kløe i ørerne og hævede læber, når de indtager visse fødevarer.
Populært sagt opstår krydsallergi, når proteinet i fødevarerne ligner proteiner i pollen så meget, at kroppen kan ”forveksle” dem og reagerer overfor dem. Man har efterhånden indsamlet så mange erfaringer med krydsallergi, at man kan ”forudsige” hvilke fødevarer, der typisk reageres imod ifm. hvilken type høfeber. Se listen nedenfor.
Krydsallergi giver sjældent stærke eller farlige reaktioner, men du skal altid kontakte lægen, hvis du ifm. indtagelse af fødevarer får fornemmelsen af åndenød, bliver svimmel eller dårlig tilpas.
Birk, elm og hassel
Hvis du lider af høfeber overfor birk, elm og/eller hassel, kan du reagere ved indtagelse af:
Frugter
Abrikos, blomme, fersken, kirsebær, kiwi, nektarin, fersken, pære og æble (specielt grønne)
Grønsager
Gulerod, kartoffel, tomat, peberfrugt, ærter og selleri (både knold og blad)
Nødder
Jordnødder/peanuts, hasselnødder, mandler, cashewnødder, valnødder, paranødder, pistacier, pekannødder, macadamianødder
NB! Hvis du BÅDE er allergisk overfor birkepollen OG selleri, kan du opleve at reagere imod:
Anis, karry, merian, basilikum, koriander, oregano, dild, kommen, paprika, estragon, løvstikke, sort peber, fennikel, malurt, timian.



Græs
Hvis du lider af græspollenallergi, kan du reagere ved indtagelse af:
Frugter
Appelsin, banan, melon
Grønsager
Grøn peber, pastinak, selleri (knold- og blad-), tomat, ærter
Nødder
Jordnødder/peanuts
Andet
Persille, purløg, visse kryddersnapse, vermouth, solsikkekerner, kamille
Bynke
Hvis du lider af høfeber overfor bynke, kan du få opleve krydsallergi, når du spiser:
Frugter
Appelsin, melon, banan
Grønsager
Bønner, ærter, kikærter, linser, peberfrugt, selleri (knold- og blad-), soja, tomat, gulerod, pastinak, persillerod
Andet
Kamille, persille, solsikkekerner, krydderier og krydderurter (fx pizza-krydderier)
NB! Hvis du BÅDE er allergisk overfor bynkepollen OG selleri, kan du opleve at reagere imod:
Anis, karry, merian, basilikum, koriander, oregano, dild, kommen, paprika, estragon, løvstikke, sort peber, fennikel, malurt, timian.
Husstøvmider
De seneste års stigende anvendelse af insekt-proteiner i protein-shakes, -barer mm. har føjet en ny kategori til krydsallergi-listen.
Hvis du er allergisk overfor husstøvmider, kan du opleve at reagere med krydsallergi-symptomer, når du spiser
Andet
Proteiner fra insekter.
Gode råd
I de fleste tilfælde er reaktionerne kraftigst imod rå fødevarer, så tilberedning som kogning, stegning og bagning vil kunne afhjælpe en del af problemet.
Krydsallergi behandles i øvrigt ligesom høfeber med antihistaminer fra apoteket og/eller homøopatiske lægemidler
Allergi
Jeg ved det er allergi, jeg har
Ja
Jeg døjer med høfeber
Se afsnit om høfeber
Jeg er allergisk overfor insektstik
Se afsnit om insektstik
Jeg døjer med soleksem
Se afsnit om soleksem
Jeg døjer med nældefeber
Se afsnit om nældefeber
Jeg er allergisk overfor husstøvmider
Allergi overfor husstøvmider behandles ligesom høfeber. Se afsnit om høfeber
Jeg er allergisk over for dyr
Allergi overfor dyr behandles ligesom høfeber, hvis dine symptomer er kløende øjne og næse og kradsende vejrtrækning. Se afsnit om høfeber.
Hvis dine symptomer er udslæt ved berøring af dyr, behandles det ligesom nældefeber. Se afsnit om nældefeber.
Jeg har fødevareallergi
Fødevareallergi opstår, når immunsystemet overreagerer på bestemte fødevarer. Symptomer spænder fra mild kløe til alvorlige reaktioner som anafylaksi (blodtryksfald).
Homøopati kan understøtte kroppen i at regulere overreaktioner og styrke fordøjelsen, men denne type allergi kræver vejledning hos en erfaren behandler.
Nej
Søg læge for at slå fast, hvad der udløser din allergi og om det er allergi. Det er også vigtigt at blive undersøgt for astma, hvis du lider af hvæsende vejrtrækning.
Søg straks læge ved vejrtrækningsbesvær.
Er krydsallergi og fødevareallergi det samme?
Nej. Krydsallergi opstår ifm. pollenallergi/høfeber og giver som oftest lette – om end irriterende – symptomer.
Fødevareallergi udløses af et protein i fødevaren, når fødevaren er indtaget. Reaktionen sker altså dybere i kroppen og kan give stærke symptomer fra fordøjelsen (diarré, opkast, koliksmerter), huden (eksem – kan forveksles med nældefeber) og kredsløbet (blodtryksfald og besvimelse – meget farligt!).
At behandle fødevareallergi er ikke nemt og kræver vejledning af en dygtig behandler. Oplever du åndenød, svimmelhed eller bliver dårlig tilpas efter indtagelse af en fødevare, skal du altid kontakte en læge.
Kilde (fødevarelister): Sundhed.dk


