Hvad er cellesalte og hvordan virker de?
Hvad er cellesalte og hvordan virker de? Cellesalte er homøopatiske mineralsalte, der bruges til at støtte kroppens egen evne til balance og selvhelbredelse. De blev udviklet i 1800-tallet og anvendes i dag af mennesker, der søger en mild og naturlig tilgang til sundhed. Her får du en introduktion til cellesaltenes historie, virkning og anvendelse.
Cellesaltenes historie
Cellesaltene blev udviklet af den tyske læge Wilhelm Heinrich Schüssler (1821-1898).
I 1800-tallet var man begyndt at kunne analysere cellen og dens kemiske processer, og man begyndte at opdage hvilke mineraler eller salte, der danner grundlag for alle levende processer i både planter, dyr og mennesker.
Schüssler opfandt en metode, hvor han kunne udtrække de salte, som findes i kroppen. Han fandt i alt 12 salte, som han kaldte ”cellesalte”.
”Uden salte intet liv,” konkluderede Schüssler, da han gik ud fra, at sundhed og sygdom afhang af kroppens evne til at opretholde en balance i disse 12 salte. På denne baggrund grundlagde han cellesaltterapien.
Det særlige ved cellesaltene er, at de både nærer cellerne direkte med de vigtige mineraler og salte, samtidig med at de stimulerer og aktiverer kroppens evne til at optage og udnytte mineraler og salte fra kosten. Cellesaltene kan virke på fysiske og psykiske spændinger, udmattelsestilstande, kroniske inflammationer, smerter og meget andet.
De 12 klassiske cellesalte
- Calcium fluor
- Calcium phos.
- Ferrum phos.
- Kalium chlor.
- Kalium phos.
- Kalium sulf.
- Magnesium phos.
- Natrium chlor.
- Natrium phos.
- Natrium sulf.
- Quarz
- Calcium sulf.



I den klassiske cellesaltterapi gives midlerne som smelte-tabletter i D6 eller D12. Alle Allergicas cellesalte er i dråbeform og findes alle i potenserne D6, D12 og D30. Læs mere om anvendelsen af cellesaltene i hæftet ”Naturlig Hjælp med de 12 klassiske Cellesalte”
Tillægs-salte
Efter Schüsslers død fandt man endnu 15 salte, som man i dag betegner som tillægs-salte:
13. Kalium ars.
14. Kalium brom.
15. Kalium iod.
16. Lithium chlor.
17. Manganum sulf.
18. Calcium sulf. Hahnemanni
19. Cuprum ars.
20. Kalium aluminium sulf.
21. Zincum chlor.
22. Calcium carb. Hahnemanni
23. Natrium bicarb.
24. Arsenum iod.
25. Aurum chloratum natron.
26. Selenium
27. Kalium bichrom.
Cellesaltterapien er udbredt i Tyskland, Østrig og Schweiz. Den betragtes her som en mild og effektiv behandling, som genopretter kroppens homøostase (ligevægt) og dermed kan lindre en lang række symptomer og sygdomme.
Hvad er et salt?
Og hvorfor kan de bruges homøopatisk?
I kemien defineres et salt som ”en syre-rest + et metal”. Det lyder ikke specielt logisk, vel?
Men kemi er meget logisk, så lad os se på, hvad det betyder.
Hvis vi husker tilbage til skoletidens fysiklokale, hang der et stort periodisk system over alle de kendte grundstoffer. 118 i alt. De fleste af dem – 96 stk. – er faktisk defineret som metaller: ”et uigennemsigtigt, glansfuldt materiale, der er en god leder af varme og elektrisk strøm”.
OK – det var metallerne – altså næsten alle grundstofferne.
Så kommer vi til ”syre-rest” – hvad er det?
Hvad er en syre-rest?
Det kræver, at vi definerer en syre: En syre er et stof, som ”et molekyle eller en ion, der kan afgive én eller flere hydrogen-ioner til en base”. I praksis kan vi sige, at en syre er en kemisk forbindelse, der i vandig opløsning både smager og reagerer surt (pH mindre end 7).
En syre-rest er altså det, der er tilbage, når syren har afgivet sine hydrogen-ioner.
Nå! Og hva’ så??
Jo, tag nu noget så dagligdags som kogesalt, natriumchlorid, eller cellesalt nr. 8. Det består af to elementer: Metallet, Natrium, og syre-resten, Chlorid.
Chlorid-ionen, Cl– er det, der bliver tilbage af saltsyre, HCl, når det har afgivet hydrogen-ionen, H+. Altså, chlorid er saltsyres syre-rest.
Hvis du synes, det er indviklet, gør det ingenting. Kemien har styr på det. Her passer metallerne og syre-resterne sammen som fod i hose, og de danner nemt forbindelser med hinanden i kroppens celler og sørger for, at en masse livsvigtige processer foregår.
Hvordan virker cellesaltene i kroppen
Når vi så laver homøopatiske midler med cellesaltene, indfanger vi den biokemiske aktivitet. Den videregives til midlet, optages i kroppen og giver vitalitet og energi til kroppens selvhelbredende kræfter.
Hvis dette har vakt din nysgerrighed, kan du læse mere i bogen ”Mineraler og Cellesalte” af Peer Bach Boesen


